Solskinscruise til Oslo

Solskins-påskecruise til Oslo
Det var lidt far til fire i sneen over det. – Ungerne har set filmen til hudløshed, og tanken om at skulle med færgen til Oslo ligesom i filmen, gjorde dem meget spændte. Aldrig har de før været på så stor en færge, og den ældste tog flittigt billeder med sin mobiltelefon allerede inden vi kom ombord på færgen.

Underholdning om bord
– Mor, er der tv-stue ombord, lød et af spørgsmålene, og det måtte jeg jo så svare nej til. For der er ikke tv-stue på færgen. Til gengæld har DFDS tænkt på (næsten) alt andet til at underholde børn og voksne med på turen til og fra Oslo.

Der er biograf ombord, der godt nok kører film på originalsproget uden undertekster, men der er mulighed for større børn og voksne til at slå et par timer ihjel i biografmørket ombord. Derudover rummer færgen bl.a. computerrum med masser af muligheder for at spille spil, flere legeområder med bl.a. boldrum til de mindre børn, og især poolområdet gjorde særdeles stor lykke.

Poolområdet består af to bassiner til de små, et bassin, hvor dybden er 1.8 m., samt et boblebad og en ‘eventyr-bane’, hvor koldt vand overfalder børnene (eller andre barnlige sjæle) på vejen – med hvin og glædeshyl til følge.

Det koster lidt at blive dyppet i poolen, men når indgangen er betalt, kan man komme igen og igen på turen. Ligeledes er håndklæder og nøgle til garderobeskab med i prisen. Har man glemt badebukserne, kan man købe både dem og også badevinger, hvis det skulle være nødvendigt. Som en ekstra bonus kan forældre vælge at blive på det tørre, og fordrive tiden med lidt kaffe eller en lille snack, mens ungerne bader.

Et hyggeområde med udsigt til bassinerne ligger lige ved siden af, og det er placeret, så man har godt udsyn til poolområdet. Vi valgte at gemme poolbesøget til turen tilbage. Det betød bl.a. at vi kunne gå tidligt ombord på færgen, og besøge poolområdet, inden der for alvor blev tryk på. Så der var god plads for ungerne at boltre sig på, men der kan sikkert blive trængsel, når alle passagerer er kommet ombord, og lige skal køles i poolen.

DFDS arrangerer desuden en række aktiviteter for børn og unge under turen. Bl.a. kan man møde Jack the Pirate og hans venner rundt omkring på skibet. Jack er en blå papegøje klædt ud som pirat, og han er den gennemgående figur for børnene på færgen. Når man møder ham på de forskellige dæk, uddeler han glad og gerne store krammere til børnene, som vistnok kan gennemskue, at der er et menneske indeni forklædningen. Mine børn synes han var herlig, og fik da også alle sammen en krammer.

Der var arrangeret skattejagt for de mindre børn, der skulle rundt på skibet og finde poster. Skattejagten er en genial måde at få børnene gjort trygge ved skibet på.

Desuden var der wii-spil for de lidt ældre børn, der var arrangeret børnedisko, og der var både tegne- og gækkebrevskonkurrencer for børnene.

For de lidt større børn med god balanceevne og stærk mave var der på et af dækkene en karrusel, hvor man blev spændt fast i fødderne, og herefter kunne kaste sig i alle retninger. En sjovt og udfordrende anordning, der gjorde lykke hos den ældste på 10 år – og som i øvrigt var gratis.

Childrens card
DFDS tilbyder, at man kan købe et såkaldt ‘Childrens Card’. Kortet er en slags rabatkort, hvor der bl.a. er indgang til poolområdet, gratis is, en festlig børnedrink, gratis computertid og billetter til hestevæddeløbet i Columbus Club. Kortet koster 99 kr. og det kan varmt anbefales, at man investerer i sådan et kort. Ikke kun fordi, man sparer en del penge ved at købe kortet, men også fordi at vi i hvert fald ikke havde fået prøvet f.eks. de festlige og farverige børnedrinks, og vi var sikkert heller ikke gået til hestevæddeløbet, som viste sig at være en rigtig sællert hos børnene. Hestevæddeløbet er kort fortalt et spil, hvor man skal spille på heste (af pap), der så dyster om at komme først ved hjælp af kast med terninger. Hestevæddeløbet foregår i Columbus Club, hvor man altså også kan få de herlige børnedrinks.

Børnediskoteket varer en halv time, og bliver styret af personale fra DFDS. Man sætter ikke blot musik på og lader børnene danse. Der arrangeres sjove lege, som f.eks. stoleleg og limbodans, så børnene er godt underholdt. Alt i alt virker det som om, DFDS virkelig lægger sig i selen for, at børnefamilier skal føle sig velkomne og godt tilpas ombord.

Der er selvfølgelig også tilbud til de voksne. De er dog mere i form af et bredt udvalg af barer og restauranter, hvor man kan sidde og få sig en kaffe eller en stille øl. Der er musikalsk underholdning ombord, både i form af en hyggepianist og et band, der spiller op til dans efter børnenes sengetid. Så hvis man har barnepige med, eller er flere hold voksne afsted, kan man få sig en svingom.

Der var dog en lille ting, man kunne have ønsket sig anderledes. Vi var to voksne og tre børn afsted, hvilket betød, at vi var nødt til at fordele os i to kahytter. DFDS råder nemlig ikke over større kahytter, hvor man kan være flere sammen. DFDS arbejder vist på at få lavet nogle større kahytter, og det vil nok være en rigtig god idé, fordi vi jo bliver flere og flere, der vælger at få mere end to børn. Ellers var kahytterne fine og rene. Der var bad og toilet, fire senge, hvoraf alle kunne slås op, så der var god plads. En af sengene blev ved et snuptag omdannet til en sofa. Vores kahytter havde havudsigt.

Maden ombord
Maden får sit eget afsnit. Simpelthen fordi, den har fortjent det. Vi valgte at spise i restauranten 7 Seas, hvor der serveres dinner-buffet. Der er flere restauranter ombord på skibet, men 7 Seas er den absolut mest børnevenlige. Buffeten er overdådig og fylder vel omkring 30 meter. Der diskes op med lækkerier, udbuddet er stort og varieret, og det er simpelthen et must, at man er rigtig sulten, når man sætter sig til bords. Et yderligere plus er, at 7 Seas har sin egen børnebuffet med retter, der falder i børnenes smag – og med en softice-maskine til fri afbenyttelse!

Hvis ikke børnene finder noget, der falder i smag i børnebuffeten, så er de selvfølgelig velkomne til at finde noget i den ‘voksne’ afdeling.

Buffeten koster 249 kr. for voksne og halv pris for børn. Dertil skal man lægge udgiften til drikkevarer. Så man lander på små 1000 kr. for et aftensmåltid for fem mand. Buffeten er det værd, og man burde unde sig selv oplevelsen.

Det er dog en god idé at bestille bord, så snart der åbnes for muligheden efter ombordstigningen, for der er rift om pladserne i den ellers rummelige restaurant.

Morgenmaden indtages også i 7 Seas, og også her er der tale om et tag-selv-bord i særklasse. Prisen for morgenmad er 124 kr. for voksne og igen – halv pris for børn.

Oslo
Efter en god nats søvn, vågner man op og har et par timer, inden båden lægger til i Oslo. Vi stod rimelig tidligt op, og gik straks op for at spise morgenmad, inden restauranten blev for fyldt. Det var en stor oplevelse at sidde i restauranten og se, hvordan vi sejlede op gennem Oslo-fjorden. Vejret var fantastisk, og det er helt utroligt så tæt under land den store færge sejler.

Efter morgenmaden var det efterhånden tid til at gøre klar til at gå fra borde og bruge et par timer i Oslo.

Færgen lægger til kl. 9.30, og der er afgang igen kl. 17, så der er nogle timer til rådighed. Man må ikke blive ombord, men der er mulighed for at komme ombord igen allerede fra kl. 13.

Gågaden i Oslo er let at finde, og der er ikke langt at gå. Inden man går fra borde, kan man i skibets Guest Service få udleveret en guide til Oslo, som selvfølgelig, udover en fortegnelse af museer og arrangementer i Oslo, også indeholder et kort. Vi brugte tiden på en tur på gågaden, hvor vi fik shoppet lidt. Oslo er en stor by, geografisk set, men centrum er overskueligt, og mange seværdigheder er samlet omkring gågaden. Vi så bl.a. kongeslottet, parlamentet og rådhuset. Fra gågaden er der kun en kort tur, så er man ved havnen, hvor vi valgte at gå langs vandet, forbi Akershus og videre hen til færgen. Et andet indtryk, der har sat sig fast fra Oslo er, at byen virker utrolig rolig og venlig.

Det hele baglæns
Turen hjem var stort set en gentagelse af turen ud. Børnene var dog mere fortrolige med skibet, og kunne lettere finde rundt. Turen hjem blev kendetegnet af, at vi nu kendte til tilbuddene ombord, og derfor valgte at gentage de største succeser. Buffet, pool, hestevæddeløb og børnedrinks var blandt favoritterne. Vi skulle selvfølgelig også lige runde shoppen, hvor der er mulighed for at handle tax-free, og børnene kunne desuden få en lille gave og en is fra shoppen på deres Childrens Card.

Da vi gik fra borde var det med en god følelse. Det havde været en rigtig fin tur, både for børn og voksne. Og som en ekstra bonus stod Jack the Pirate og hans venner ved udgangen og uddelte en sidste krammer og sagde venligt på gensyn. Og det er slet ikke usandsynligt, at vi snart igen vil være at finde på et minicruise til Oslo.

Betina Skjønnemand
Sjovforbørn.dk
17. april 2009


Udgivet

i

af

Tags: