Smuk, vild og rystende ferie i Krakow

Umiddelbart er Krakow måske ikke det mest oplagte sted at tage hen med børn, men tro mig det er det.

Krakow blev stort set ikke ødelagt under 2. verdenskrig og er derfor rig på historie, stemning, borge og velbevarede smukke gamle bygninger. Men ikke nok med det, så har Krakow også de mere moderne former for ferieunderholdning.

Fx var vi to gange i det mest fantastiske – og vilde vandland, som jeg til dato har oplevet. Det var helt vildt. Børnene forlangte at komme derhen flere gange. Så det gjorde vi. 7 timer i vandet gik lynhurtigt.

Transport:
Som altid kan man jo køre i bil, men jeg og mine tre børn på 14, 12 og 8 valgte den lette måde nemlig fly fra København til Krakow. Sterling har billige afgange, hvis man bestiller i god tid, så vi fik 4 returbilletter for 4000 kr., men det kan gøres endnu billigere, hvis man er heldig.

Overnatning:
Med teenagebørn, der gerne vil bruge deres engelsk og for hvem det er både dragende og meget udfordrende at smalltalke på engelsk, vil jeg meget meget stærkt anbefale at bo på youthhostels.

Børnene vil elske det.

Det lyder måske som en ”nul-nattesøvns-model”, men de nu to gange, hvor vi har boet på den måde, har vi stort set fået vores gode nattesøvn hver nat.

På www.hostelworld.com valgte vi Yellow Hostel, som ligger to minutters gang fra Krakows berømte gamle bycentrum.

For 7 overnatninger for fire personer inklusiv morgenmad gav vi ca. 1.800 kroner. Dertil kommer fri internet, computere stillet til rådighed, fri tøjvask, fri kaffe osv..

Billigt og særdeles hyggeligt for selv om der også er eksempelvis 4-personers værelser, så valgte vi 10-sengs modellen, fordi det bare er fascinerende at vågne op med en kineser og brasilianer i køjesengen overfor. For når man står der i pyjamas og med morgenhår, er det meget naturligt at sige goodmorning –og så går snakken som regel derfra.

Hvad kan man se og opleve i Krakow?

Den centrale plads markedspladsen:
Ikke bare en kæmpe plads, men hele omdrejningspunktet i Krakow. Der er en leben, atmosfære og som regel rigtig meget gang i den på pladsen.

Midt på pladsen ligger markedshallen, hvor man kan købe alle mulige lækkerier og souvenirs.

Der er nærmest garanti for gøgl og optrædener. Vi havde vores daglige tur ind på pladsen og hver dag/aften var der optrædener. Lige fra en miniopera over breakdancere til dukketeater med Michael Jackson som dukke!!

Hver ting stimler folk sammen foran kirken, fordi en trompetist allerøverst i tårnet stikker trompeten ud af tårnvinduet og blæser besked om, hvad klokken er slået. Og der klappes efterfølgende.

Dertil skal nævnes, at netop Markedspladsen er kendt for sine fugleflokke, der holder til på toppen af bygningernes tage. Nærmest som de berømte træk af svaler ved vadehavet i Danmark, ser man jævnligt en stor flok fugle lette og finde et andet tag. Imponerende syn.

Park Wodny:
Dette ER vandlandet, som skal opleves. Jeg har fx aldrig oplevet noget lignende!!

Et totalt imponerende vandland med alle mulige former for vandsjov, rutsjebaner, tarzanbaner i vand, 6 jacuzzi, fire forskellige typer saunaer, 3 baner med vandvolleyballosv. Dertil et veludbygget vandland for de allermindste.

Mest imponerende er dog samlingen af rutsjebaner. Den længste er 200 med et fald på næsten 20 meter og en slags er der fire. Så er der rutsjebaner som gryder, og dem på 50 meter hvor man bare bliver skudt ud af en kanon.

En del af dem er behæftet med aldersgrænser fx 10 år, 12 år eller 13 år, men min dreng på 8 fik nu prøvet alle sammen alligevel!!

Man kan købe ophold i vandlandet til kun en time men det vil nærme sig tortur at hive børnene ud af vandhimmelen efter kun en time. Sæt en hel dag af.

www.parkwodny.pl

Wawel:
Wawel er det gamle kongeslot fra den tid, da Polen var et kongerige. Slottet med alle dets sale med gobeliner er imponerende og så ligger det endda inde i selve centrum af Krakow.

Besøg også Dragens hule, hvor slottets drage har holdt til.

Det er en god ide at komme tidligt (i hvert fald før middag) da der kun sælges et vist antal billetter til de kongelige rum og statssalene, så hvis man kommer for sent i køen, er der måske ikke flere adgangsbilletter at få.

Auschwitz-Birkenau:
Kan man tage børn med til hvad der nok er den værste af alle nazisternes KZ-lejre??

Jeg vovede det og fortrød det overhovedet ikke. Vel er det barskt, skrækkeligt og rystende. Men jeg oplevede til gengæld, at vi fik en særdeles god snak om det. For selv en dreng på 8 år har hørt om Hitler og at han var en meget ond mand. Og det jeg oplevede var, at spørgsmålene nærmest væltede ud af mine børn om ikke bare Hitler, men om jødedommen, kommunisme, ondskab, overlevelse osv.

Det vækkede ikke mareridt eller lignende hos mine børn, men derimod nysgerrighed, undren, en masse spørgsmål og ja selvfølgelig også afsky. Men alle sov fint om natten.

Man skal både se Auschwitz og Birkenau. Den første er nærmest fængslet, hvor jøder, kommunister mfl. var i arbejdslejr. Det er nu museum, hvor man kan se fotos af udsultede fanger, bjerge af sko, torturkamre osv.

Birkenau er selve udryddelseslejren, hvor op til 1000 jøder blev gasset i timen. Her er bare stort, tomt, håbløst og er på mange måder mere rystende alene fordi man kan se at togskinnerne stopper her, kun 50 meter fra gaskamrene.

Lejren ligger godt en time fra Krakow. Der går tog, men tag en af de mange offentlige minibusser, som holder lige ved lejren.

Saltminen Wieliczka:
Lyder måske ikke sindsoprivende, men det er saltminen. Tro mig.

Minen har været i brug i 700 år, men det er først for 12 år siden, at driften stoppede. Stedet er nu museum, og viser hvordan saltminedriften fungerede i en tid, hvor salt var lige så værdifuldt som guld.

De nederste dele ligger 350 meter nede, men er nu oversvømmet, så som gæst kommer man ”kun” ned i 135 meters dybde. Men det er også fantastisk. Helt ubeskrivelig er den kæmpekirke, som man har bygget af salt nede i 120 meters dybde.

Man kan ikke færdes på egen hånd, men bliver inddelt i grupper, som hver har en guide med turen gennem de 2 km gange. Turen tager ca. 2½ time.

For fire personer betalt vi 800 kroner, så saltminen hører til i den dyre ende af Krakows seværdigheder.

Minen ligger ca. en halv times buskørsel fra centrum .

Zakopane:
Desværre væltede regnen ned den dag, vi havde planlagt en tur til Zakopane, som er byen, der ligger ved foden af Tatra-bjergene ca. to timer syd for Krakow.

Vi skulle have gået de ca. 2½ km op til toppen og her nydt udsigten ud over hele Sydpolen!! Og derefter taget kabelvognen ned igen – men vejret kom altså i vejen. Men fra alle dem, som havde prøvet turen, hørte vi kun lutter begejstring.

Kazimierz:
Før 2. verdenskrig var det et stort jødisk kvarter. Nu er det lige dele forfaldent og hjemsted for at hav af synagoger og jødiske gravpladser. Kvarteret, som ligger lige uden for den gamle bydel, kan være et besøg værd af begge grunde. Jeg synes især facadernes forfald gav et stærkt indtryk af den fattige periode, som Polen har været igennem efter 2. verdenskrig, hvor et fint jødisk kvarter døde hen.

De små men dog spændende ting til opleveren:

Sporvognene i Krakow. De kører hele tiden og vækker dejlige minder.
Polen er også pølsernes land. Prøv nogle af dem kålpølser uhmm
Gå en aftentur langs floden Wisla fx ved foden af Wavel-slottet.
Bliv overfaldet af fugle, der vil spise af din hånd. På Markedspladsen kan man købe små håndfulde korn, som man ligger i sin udstrakte hånd, hvorefter fuglene kommer og sætter sig.
Cykler hører til på fortovet, men man åbenbart i Polen. Sådan er det bare.
Glemme skal man heller ikke den barnlige glæde ved at sige, at man ”skal til Sydpolen på ferie”. En joke vi brugte og selv grinte rigtig meget af over for familie, kolleger og venner 😉

Og til sidst en advarsel:

De ligner ostepops, men er det ikke. På trods af betegnelse chips, så er det indbegrebet af fravær af smag. Smager som vattamponer!!


Udgivet

i

af

Tags: