Skiferie i Livigno

Fra Trysil til Livigno
På ski i alperne med børn
Vi har været i Livigno for 10 år siden uden børn. Den årlige skiferie har stort set gået til Norge hvert år siden vi fik børn med en enkelt afstikker til Sverige et år.

Vi har de sidste mange år rejst med et hold venner, dvs. 4 voksne og 4 børn til en stor hytte i Trysil helst! Vi holder meget af Trysil, og det har fungeret rigtig godt. Men vi var ved at være klar til andre udfordringer såvel kulturelt som i forhold til skiløbet og snowboarding.

Valget faldt på Livigno. Vi huskede byen som hyggelig, maden som god, og pisterne som stejlere end i Norge, men også så tilpas brede, at børn og nybegyndere kunne følge med. Sidst vi var af sted uden børn, fløj vi derned, men i år, valgte vi at køre selv, så vi kunne medbringe al vores grej i form af ski, snowboards hjelme m.m.

Vi bestilte en lejlighed i centrum af Livigno gennem Benns Rejser. Det viste sig, at Benns rejser har guides og et program for ugen, hvor man kan melde sig til forskellige aktiviteter, bl.a. pistevisning, picknick på pisten, fest og også ”forbudt for voksne”, som er en eftermiddag/aften med kælkning, pizza og slik for de yngste. Det var rigtig fint for os, fordi vi i år var af sted uden vores faste skiferievenner.

Køreturen til Livigno forløb uden problemer bortset fra, at vi sov over os og først kom af sted kl. 7.45, selv om vi havde planlagt at køre kl. 4 om morgenen. Alligevel nåede vi frem til Livigno kl. ca. 21 med et par gode lange pauser undervejs. På hjemturen måtte vi sidde i kø to steder på motorvejen, og turen tog ca. 3,5 time længere end turen derned. Vores drenge på henholdsvis 9 år og 6 år er dog ikke blevet afskrækket af køreturen. De vil gerne til Livigno igen. Men hvad, de kunne jo også hygge sig med spillemaskiner og dvd på bagsædet, mens vi voksne skiftedes til at køre.
Det kan anbefales at planlægge sin rute til og fra Livigno. Vi tog et biltog gennem et bjerg i Schweiz Vereina tunnelen og kørte gennem tunnelen Munt la Schera for at undgå for meget bjergkørsel. Drengene var i øvrigt ret optagede af, at vi kørte så lang tid i Tyskland og så kort tid i Østrig og Schweiz.

Tilbage til Livigno
Livigno har ikke ændret sig nævneværdigt på de 10 år, hvor vi ikke har været der. Der er blevet lidt flere pister og lifter. Til forskel fra Norge har Livigno rigtigt gode og lange kabinelifter, som bringer én højt op i terrænet, så man kan få en lang tur ned. Pisterne er stadig alpestejle og tilpas bredde til at børn og nybegyndere ikke bliver alt for bange. Vores drenge nåede at køre på ski på både blå, røde og sorte pister og snowboard på en udvalgt blå piste. Siden vi var her sidst, er der kommet flere snowparks med forskellige udfordringer som hop, slides, crossbane m.m. Alt sammen til glæde og sjov for børnene. og for os voksne.

Maden i Livigno er meget børnevenlig! Det er jo det Italienske køkken med pizza, lasagne og spaghetti bolognese. Vi valgte dog en del aftener selv at lave mad i lejligheden for at få noget andet. Meeen det var ikke uden protester fra drengene.

Vejret var fantastisk. Sol, sol, sol og masser af sne. Nu plejer vi at tage af sted i uge 11, fordi vi har været i Norge, hvor der ikke er helt så koldt i uge 11, og lifterne er åbne længere end tidligere på sæsonen. I Livigno blev der decideret varmt i solen, så man ligefrem kunne nyde at spise udenfor. Sådan er det ikke altid i Norge i uge 11.

Den store ulempe ved Livigno er, at skiområderne ligger på bjergene på henholdsvis den ene og den anden side af byen. Mottolino-siden og Carosello-siden. Områderne er forbundne med gratis skibusser, som kører ca. hvert 10. min. indtil kl. 21. Så man kan sådan set ikke klage over forbindelsen. Ulempen er, at man skal gå i sine støvler og sit varme tøj til busstoppestedet. Har man så 2 trætte børn, der lige har stået på ski hele dagen, må man jo regne med også at skulle bære deres grej. Det kræver en vis portion overskud. Mod slutningen af ugen har både børn og voksne og vænnet sig noget til det hele, og man kommer i hvert fald ikke til at stå af ved et forkert stoppested længere!

Alt, i alt, så kan Livigno varmt anbefales. Der er et godt ski og snowboard terræn, det er en rigtig hyggelig by, god stemning, og nåh, ja, vi glemte helt, at Livigno er toldfrit området, så der er også gode shoppingmuligheder.

Vi vil dog ikke anbefale området til børnefamilier med helt små børn. Køreturen fra Danmark er lang, børnebakkerne er ikke de bedste og dertil kommer, at man kommer til at gå en del rundt med sit udstyr, fordi man ikke kan bo på pisten, som man kan i Norge.

Vi spurgte drengene, hvad det bedste ved Livigno var, og de sagde begge: at stå på ski og maden. Vi spurgte også, hvad det dårligste var, og de sagde: den lange køretur.

Hvis din familie har fået lyst til at tage på skiferie til Livigno, og vil høre mere, så kan jeg kontaktes på mariegramstrup@hotmail.com.

Mange hilsner fra Marie Gramstrup
Sjovforbørn.dk
2010


Udgivet

i

af

Tags: