Sådan overlever I bilturen sydpå

Mange timer i en varm bil med børn under 10 år på bagsædet kan være en prøvelse for selv de mest tålmodige forældre. Men hvis I forbereder jer lidt hjemmefra og følger nogle enkle råd, kan I sikre at alle – både voksne og børn – overlever turen med feriehumøret i behold.

Tiden for sommerferien sydpå nærmer sig, og mange vælger at tage bilen og køre selv til sydens sol, sand, strand og vand.

Mange timer på en tysk autobahn, stuvet sammen i en feriepakket bil, er ikke slaraffenland for små børn, men man kan selv gøre meget til, at turen bliver til at holde ud for alle. Og med den rette forberedelse kan man faktisk sikre, at turen sydpå i bilen bliver en del af ferien og ikke kun et nødvendigt onde.

Forbered børnene
Først og fremmest er det vigtigt, at man forbereder børnene på, hvad det er, der skal ske. Det nytter ikke at fortælle, at I lige skal køre et stykke tid, før I kan komme på stranden. Fortæl børnene, at I skal ud og køre rigtig langt og i meget lang tid, før I er fremme. Overdrivelse fremmer forståelsen, og også i dette tilfælde er det bedre at overdrive, hvor lang tid I skal køre fremfor at fortælle, at ‘det ikke er så slemt’.

Sørg for proviant
Det er vigtigt at have masser af drikkevarer med i bilen. Vand er bedst – det slukker tørsten, og skulle man gå hen og spilde lidt, så hverken pletter eller klistrer postevand. Husk altid rigeligt vand, så I har nok, hvis I f.eks. lander i en kø. Hav også gerne lidt frugt, rosiner eller andre små snacks klar og skåret i mundrette bidder til turen. Spar på slikket, men hav en karamel eller to parat til nødstilfælde.

Hold (mange) pauser
Det er vigtigt at holde mange pauser. Vælg rastepladser, hvor der er mulighed for at lege og bevæge sig, så børnene kan få brændt noget energi, når I holder pause. Hold gerne pause i hvert fald hver anden time, og udnyt tiden til eventuelt at tage et langt træk, hvis børnene falder i søvn på bagsædet. Og husk så lige at få hele banden på toilet, inden I igen sætter jer i bilen.

Vær realistisk omkring, hvor langt I kan nå at køre, og sørg for at I har god tid til at nå frem til jeres feriested. Det er både farligt og ødelæggende for feriehumøret, hvis I skal stresse afsted for at nå frem.

Sørg for underholdning
Alt efter hvor gamle børnene er, kan man forberede lidt underholdning til turen undervejs. Det kan være alt fra male- eller opgavebøger, til fællessang eller fælles lege. Hvis børnene ikke har hang til at blive køresyge, så kan små spillemaskiner som nintendo ds eller gameboy være gode at fordrive tiden med. Musik i en mp3-afspiller sikrer musik til børnene og ro til de voksne, samtidig med at hvert barn kan høre netop sin favoritmusik. Mp3-afspilleren er også god, hvis man hjemmefra lægger nogle ‘lyt-og-læs’ historier ind.

Nogle vælger at installere specielle dvd-maskiner i bilen, så børnene kan se film undervejs.

Et andet trick ker, at man hjemmefra laver små overraskelser, som man så kan give børnene, når der opstår små kriser på bagsædet (og det gør der!). Man kan f.eks. pakke små gaver ind med en lille malebog, en pakke rosiner eller et lille stykke legetøj. Gå i Tiger-butikken inden afgang. Her kan man finde alskens små overraskelser, der kan hjælpe børnene med at få tiden til at gå på bagsædet.

Andre små og nyttige tricks:

Snor i sutten : Har du mindre børn, der bruger sut, kan det være en god idé at binde sutten fast i et stykke tyk elastik, som du kan hænge op i håndtaget ved bilruden. Det sikrer, at du ikke bliver nødt til at holde ind eller kravle om på bagsædet, hvis juniors sut er faldet på gulvet. Bind elastikken fast, så den er tilpas kort til, at barnet ikke får elastikken om halsen, og bind den, så den er nem at fjerne, når barnet ikke har brug for den.

Husk vådservietter . De er gode til at tørre med, hvis I kommer til at spilde lidt, og så er de geniale til fedtede og klistrede fingre.

Styr på affaldet. Hav altid en lille pose til affald i bilen. Der er altid noget, der skal spyttes ud, pakkes op, smides væk. Så har I alt affaldet samlet og klar til affaldsspanden, når I holder pause.

Husk bolden: Hav en bold med i bilen. Den er god at have, når der skal brændes energi af i pauserne.

Betina Skjønnemand


Udgivet

i

af

Tags: