Scubadykning med Zappdivers

Scuba-dykning med Zappdivers.dk
Efter en lang, smuk køretur op gennem Jylland ad de danske landeveje, indfandt vi os i den tidligere fiskerby, Øster Hurup, ved Kattegat. Her holder firmaet Zapp Divers til, og det var første stop denne weekend.

Her møder vi Henriette og Torben P. Michaelsen, der er indehavere af Zapp Divers, som de etablerede i 2002. I 2005 blev de i øvrigt som de første i DK gift under vandet i Kattegatcenteret i Grenå, hvilket vinder om, hvor meget livet under havet fylder i deres liv.

De er begge yderst erfarne dykkere med diverse kurser, uddannelser, certifikater og erfaringer bag sig. Hertil kommer, at de er nogle dejlige mennesker, åbne, smilende og tillidsvækkende lige fra første håndtryk. Med dem på sidelinjen kan man trygt kaste sig i bølgen blå, hvad vi også gør lidt senere på dagen.

Torben og Henriette dyrker begge vragdykning og har i deres teorilokale en del fund liggende. Deres store erfaring gør dem også til yderst kompetente undervisere for de dykkere, der vælger at tage en uddannelse netop her.

Under vort besøg belæres også vi om mange ting, især junior har ørerne godt ude. Fx hedder det ikke dykkerbriller! Enten hedder det svømmebriller eller dykkermasker. Og svømmefødder hedder på fagsprog finner.

Vi skal hver have en våddragt, og med Henriettes erfaring, er hun ikke længe om at udvælge de rette størrelser til os. Vi får hver en kasse til udstyr, og snart ligger her våddragt, finner, støvler, handsker, maske ja, alt vi skal iføre os, når vi ankommer til stranden.

Junior er ved at være utålmodig endelig kan vi køre mod vandet. På en lidt kølig aften, men vejret er stille, heldigvis. Vi skal dykke fra den lille havn i Øster Hurup, langs molen på lavt vand. Henriette fortæller, at der er masser af liv netop dér, hvilket hun har ganske ret i.

Men der er endnu et stykke vej, inden vi kan hoppe i bølgerne. Og de mange praktiske ting er lidt af en prøvelse, når man er 11 år og bare drømmer om at komme ud at dykke NU!

Junior har snorkeldykket hele sommeren, så det er fantastisk at få mulighed for at prøve at dykke ”rigtigt”. Men vi skal lige vide, hvordan vi ifører os udstyret på den rigtige måde, hvordan vi pumper luft i dykkervesten og hvornår vi gør det. Og modsat. Det er lidt teknisk og skal lige øves et par gange. Inhalatoren skal i munden på den rette måde, vi skal kende de mest simple dykkertegn, og sådan er det hele vejen igennem.

Sikkerheden står i højsædet her! Ingen tvivl om det, og det er meget betryggende at have to så erfarne folk som Henriette og Torben omkring sig. De udstråler ro i en sådan grad, så jeg næsten tør love, at alle tør kaste sig ud i et prøvedyk netop her.

Og nu er det endelig vores tur. Iltflasken er tung, og junior er svær at overbevise om, at den ikke trækker ham ned under vandet. At den tunge flaske intet vejer i vand. Hen ser lidt betænkelig ud trods drømmen om den store oplevelse. Fortryder han? Et øjeblik tror jeg det. Men igen viser Henriette og Torben deres styrke og erfaring og junior hopper i, uden panik.

Det er lidt svært her i starten. Vi dingler alle rundt som små ”væltepetere” og kan ikke rigtigt holde balancen. Henriette kan dog berolige os med, at det tager 4-5 dyk, inden man rigtigt kan det. I vandet øves der teknik med vesten luften skal ud nu, om vi skal under vand. Vi lærer også, hvordan vi undgår, dykkermasken dugger. En god spytklat i og så er det problem løst!

Det er lidt svært at komme under, og der må ekstra blylodder til, før det endelig lykkes. Og så af sted Junior er den, der klarer sig bedst. Han synes, det er fantastisk. Mange af de dyr, han kun har rørt på land, oplever han nu i deres rette element. En eremitkrebs så stor, så den passer til det navn, han fejlagtigt tidligere har brugt om arten: dynamitkrebs! Den er kæmpe stor. Og krabberne er også rene kæmper. Tænk en verden junior stortrives! Desværre sætter øre smerter hos netop ham en naturlig stopper for dykningen for i aften men det har været en fantastisk oplevelse.

Klokken nærmer sig 21.00, da vi slutter for i aften. Våddragten skal af vandet inde under er dejligt varmt til forskel fra den lidt kølige aftenluft, vi nu står i.

Der er smukt ud over Kattegat, hvor solen går ned, så det er her, vi siger farvel til Henriette og Torben og tak for denne gang.

Et måltid mad på en lokal, græsk restaurant gør godt, inden kursen sættes mod Comwell Rebild Bakker i Skørping.

Artiklen her er en del af en tæt actionpakket weekend, som du kan læse mere om her:

Aktiv ferie i Nordjylland – for hele familien
Ridetur med Meldgaard Heste
På mountainbike i Rold Skov
Kanotur i Rebild Bakker


Udgivet

i

af

Tags: