Riga kombinerer strand og kultur

Riga kombinerer strand og kultur

Det er nok hos de færreste, at Riga står øverst på listen over sommerferie-byer. Og det er synd.
For Letland og Riga er måske den by, der bedst kombinerer modsatrettede behov hos børn og voksne, strandnydere og kulturelskere, storbytilhængere og naturfanatikere.
Det hele kan opleves i Riga og omegn.

Dertil kommer flere fordele ved at vælge Riga.
•Det er billigt. Niveauet ligger ca. 50-60 procent fa det danske.
•Jeg og mine tre børn på 11,15 og 17 år kunne klare en uges ferie, (incl. seks overnatninger på hostel og fly med AirBaltic) for ca. 10.500 kr.
•Flyturen tager kun 1½ time fra København og vupti er man i det gamle Sovjet.

Ting at gøre og opleve i Riga og omegn:

Markedshallerne: Fire kæmpe haller, oprindeligt brugt til zeppelinere, huser frugt-, kød-, grøntsags- og brødmarked. Dertil alle mulige souvenirer. Et absolut must.

Besættelsesmuseet: Her fortælles den gribende historie om de baltiske landes besættelse af Tyskland og Sovjet og deres kamp for frihed. http://www.motormuzejs.lv/

Livu Akvaparks: Nordeuropas største vandland ligger også i Jurmala-området. Det er helt fantastisk. Fra det meget børnevenlige, over de fællesfamiliære vandture med plads til tre i bådene til de absolut sygeste vandrutsjebaner. I området ligger der også et mindre udendørs vandland, fx Nemo Akvaparks. www.akvaparks.lv/

Jurmala: Cirka en halv time med tog (75 kr. retur for fire personer!) uden for Riga ligger den baltiske riviera. 25 km sandstrand, der sagtens kan måle sig med dem i Frankrig, Thailand, Seychellerne eller andre eksotiske steder. Bunden i vandet er også det reneste og blødeste sand. Bedre badestrand har jeg ikke oplevet, nogensinde!

Skybar: På SAS-hotellet i Riga kan man gå ind i forhallen, tage elevatoren op til 23. etage og nyde en fantastisk udsigt og evt. en drink i baren. Husk at besøge dametoilettet, hvor den bedste udsigt er.

Parkerne: Riga har mange hyggelige parker. Nogle med blomstermarked, andre med hoppeborge, trampoliner osv. Et dejligt sted at slappe af.

TV-tårnet: Er man til mere udsigt, så er TV-tårnet et godt sted. Ikke nok med det er højt, så bliver man nærmest skudt sidelæns til vejrs, fordi elevatoren starter i det ene ben af tårnet som har samme form som Eiffeltårnet. http://famouslatvia.com/riga-tv-tower/

Solmuseet: Af en eller anden grund ligger Europas eneste museum i Riga. Solen i kunsten, kulturen og fysikken er beskrevet her. I øjeblikket leder man dog efter et nyt sted til museet, så tjek ny adresse på nettet. www.saulesmuzejs.lv/index.html

Jugendstil/Art Nouveau byggestil: Riga bugner med huse, ja hele gader med bygninger, som er bygget omkring 1900 tallet i den helt fantastiske jugendstil. Selv børnene tabte kæben af benovelse. Besøg fx gaderne Elisabeth og Alberta.

Skt. Peters Kirken/tårnet: Et centralt sted i byen med en fin udsigt fra tårnet.

Gratis Riga-tours: Hver dag kl. 12 er der en guided tur rundt i Riga. Man mødes ved Skt. Peters Kirken. Turen tager ca. 3 timer, og er gratis, men drikkepenge modtages gerne. Samme tilbud havde vores fantastisk ”Friendly Fun Franks hostel” dog også. En to timers guided tur enten en ”Sovjet-tur” eller en ”turist-tur”.

Motormuseet: Her findes en kæmpe samling af biler. Kopi er verdens ældste bil og Stalins 7 tons tunge bil. www.motormuzejs.lv/pub/?lang=eng

Træhuse: Et andet særkende ved Letland og Riga er træhusene. Der findes hele kvarterer og områder, som består af lutter Pippi-huse ja faktisk Pippi-huse i dobbeltstørrelse med finurlige tårne og gevækster. Besøg fx Jurmala og Kipsula-øen.

Sigulda: Letlands Schweiz bliver Sigulda-området kaldt. I virkeligheden er det en naturpark, cirka en times tid øst for Riga, med masser af fantastiske natur-oplevelser. Mulighed for vandreture og en række attraktioner:

http://tourism.sigulda.lv/public/eng/
•Sigulda Bobslædebane, hvor man både sommer og vinter kan køre bobslæde med 70-100 km i timen. For de lidt større børn og voksne.
•Rodeli Slædebane er mini-bobslæder og passer til alle børn.
•Svævebanen. Her kan man både køre i en lang kabine-svævebane og på dagens sidste tur endda springe bungyjump fra kabinen.
•Gutmans grotte: En tusind år gammel grotte, som er 18 meter dyb. Et klart besøg værd.
•Turaida Slot, hvor et besøg i tårnet giver en fantastisk udsigt.

God tur til Riga !

Mogens Jepsen


Udgivet

i

af

Tags: