Heste og kano i Isaberg – Sverige

Heste og kano i Sverige
– tag hele familien med ud i vild natur !

Isaberg i Sverige blot ca. 3 timers kørsel fra Danmark er kendt for at være et særdeles velegnet skisportsted, især for familier med små børn. Hvad få måske ved er, at Isaberg også rummer utallige muligheder om sommeren – med masser af vild natur og dejlige oplevelser for hele familien!

Min søn på næsten 7 år og jeg er taget afsted på weekendtur, fulde af forventning efter spændende eventyr i det svenske. På fritidscentret ”Isaberg”, der ligger naturskønt omgivet af skov, sø og bjergtoppe, er vi indlogeret i én af de mange hytter, og med den som udgangspunkt skal vi både på kanotur, se elge og ud at ride på heste.

Kanotur
Kanoturen er arrangeret med guide af fritidscentret, og vi skal køre et godt stykke vej i minibus gennem de svenske skove, før vi når frem til åen Nissan der i mine danske øjne mere ligner en stor flod med strøm i vandet og små vandfald. Vi bærer selv de medbragte kanoerne ned til vandet, alt i naturen fremstår råt og uberørt her er vi altså ikke kommet til et turist-land, hvor noget som helst er tilrettelagt i forvejen – vi er i naturen på dens egne præmisser, og det er meget charmerende. Guiden forsikrer alle deltagere om, her de fleste med børn, at vi sagtens kan magte turen, også selvom vi er nybegyndere.

Min søn er sej og på med redningsvesten er vi hurtigt afsted i flokken af kanoer. Nu bugter turen sig gennem spejlblankt vand, små vandfald og mindre eller større udfordringer, vi skal forcere. Langsomt padler vi os frem, når vi ikke lader os føre af strømmen. Indimellem opstår forhindringer, som når vi ikke kan komme videre pga. grene, der ligger tværs over åen, og guiden må redde os ud af situationen. 3 timer efter når vi frem til målet, hvor turen er slut og alle har formået ikke at kæntre. Det er idyllisk, fredeligt, smuk natur, og det er godt krydret med spænding at padle med sin søn på en svensk å!

Elge
Vel hjemme igen er det fristende at opklare, om det virkelig er muligt at få øje på en rigtig elg i den tilstødende elgpark: Isaberg Moose Park, som med sine 6 hektar er indrettet på dyrenes vilkår, så de aldrig bliver tamme. Min søn og jeg begiver os afsted på stien langs parken, og det lykkes os faktisk at se 3-4 vilde elge i det fri bag hegnet. Oplevelsen er dog til størst glæde for moren, der for alvor ved synet af en elg føler sig hensat udi den svenske natur.

Hesteridning
Næste dag er vi klar til ridning. Ca. 5 km. fra Isaberg i byen Kulltorp ligger hestestutteriet Stall Sonakull med omkring 5 heste af arten Haflinger i stalden. Ejeren af stutteriet tager godt imod os og beretter om hestene, hvordan de skal styres, rides og siddes på. Og så er det ellers på med ridehjelm, og op i sadlen! Vi er en gruppe på ca. 10, og det er alene børnene, der får fornøjelsen, mens forældrene går på siden af hesten med godt fat i træktovet.

Og fremad går det, i stille og roligt skridt gennem den lille by, i bedste Pippi Langstrømpe/børnene fra Bullerby-forstand, og ud i skoven, hvor hestene med børn også skal gennem varieret terræn på små grusveje og stejle skovstier. Min søn stråler af tilfredshed over selv at have styr på hesten og igen føler vi os langt ude i den virkelige natur. Turen på hest ender ved en stor sø med smuk udsigt, hvor alle holder hvil omkring bålplads og tæt på et shelter. Her er der mulighed for både at kokkere mad på den primitive facon og sove natten over. Dette er dog ikke en del af min søns og min plan denne dag men interessant og spændende kunne det være at prøve.

Se mere på: www.stallsonakull.com

Alt i alt nogle fantastiske dage i det svenske! Og med autentiske oplevelser, hvor det er tydeligt, at de svenske folk bag både har forstand på og respekt for naturen.

Isaberg
På fritidscentret Isaberg kan du, udover at sejle i kano og se på elge, også fiske i vandløbene i området eller gå på vandreture, korte som lange, lette som svære ruter, som også sagtens egner sig til børn.

Fritidscentret har ca. 70 hytter i 5 forskellige kategorier med alt fra 4 til 12 senge.
Det er også muligt at campere på den trestjernede campingplads.
At bemærke er en stor og fuldstændig overvældende fin legeplads med klatrestativer, gynger, klatrenet, rutchebane, balancegang og en gigantisk hoppepude. Den alene ville have gjort det turen værd for min søn!
Se meget mere på: www.isaberg.com

Andre oplevelser tæt på Isaberg
Er du og børnene til western-stemning, så ligger oplevelsesparken/westernbyen ‘High Chaparral’ kun 30 km. fra Isaberg. Her møder du cowboys og indianere og er helt sat tilbage i tiden, kan vaske guld, ride og køre med damplokomotiv m.m.
Tæt på Isaberg ligger også ‘Astrid Lindgrens Verden’ i Vimmerby, hvor I kan møde både Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og Alle vi børn i Bulderby.

Christina Stjärnqvist
Skribent Sjovforbørn.dk
2013


Udgivet

i

af

Tags: