Familietur tværs over skønne Skåne

Familietur tværs over skønne Skåne
– spækket med oplevelser….

Min søn på 8 år og jeg er draget på oplevelsestur i bil og har sat os for at krydse det sydsvenske Skåne, blot to timers kørsel fra København, og vi forventer at møde underskøn natur, interessante seværdigheder – masser af spændende oplevelser for hele familien! Vi har kort tid og skal opleve en masse! Og gøre stop i både natur & by, besøge dyr & museer, ikke mindst skal vi på kanotur.

Besøg gård med lamaer

Første stop på turen er langt ude på landet. Gården Alpakahof Hultet er udover helt traditionelle gårddyr også beboet af lamaer! Deraf navnet Alpakahof, der betyder lama på svensk. En lama skulle efter sigende være i besiddelse af et særligt blidt og kærligt væsen, og her på Alpakahof har de simpelthen specialiseret sig i vandringsture med lamaer gennem naturen. Det er dog ikke uden skepsis, at min søn og jeg møder den store flok dyr plejer lamaer ikke at spytte og være trodsige? men vi forstår dog ret hurtigt, at de kære dyr både er nysgerrige og gerne vil kæles med.

Og denne dag er vi så heldige at få en helt speciel oplevelse! På vores tur ud på græs, hvor hun-lamerne går med deres nyfødte lama-børn, bliver vi øjenvidner til en fødsel – ud af en af de store hun-lamaer titter pludselig et lille hoved frem – og før vi ser os om, er hun i gang med at føde! Oprejst og uden lyde, og tilsyneladende også uden smerte, vandrer lamaen rundt i stille tempo på marken, alt imens lama-babyen langsomt kommer til verden. Kun 10 min. tager det, før baby-lamaen dratter ud af moren og ned i græsset. Og efter bare en halv time har baby-lamaen kæmpet sig op på sine skælvende ben – og går! En lama vil frem i livet. Min søn og jeg er meget imponerede.

Udover lamaer har gården geder, får, høns, grise og heste. Det er muligt at leje sit eget hus, på dags- ell. ugebasis, og ved ophold kan både børn og voksne indgå i det daglige arbejde med alle dyrene og selvfølgelig gå med på lama-trekking-tour.

Se billedserie
Læs mere på: http://www.alpakahof.com/

Fang smådyr med fiskenet, Hovdala Slot

23 km. ind i landet i Hässleholm ligger Hovdala Slott, hvor vi skal gøre holdt, spise frokost og ud i naturen. Slottet der blev bygget i 1500-tallet, mens Skåne stadig var dansk, emmer af eventyr og historie. Området var ofte i krig, især da Skåne blev svensk, og derfor var slottet befæstet med tårn, murer og vandgrave. I 1678 blev Hovdala Slott brændt ned af danske frihedskæmpere, der ville have Skåne tilbage på danske hænder, af svenskerne kaldt for Snaphanerne de gik for at være vilde og rå, blandt andet skal de have skåret næserne af svenske soldater.

I dag er slottet et stille, fredfyldt sted, omgivet af smuk natur, grønne plæner, træer og en brusende å. William fiskede med net og kiggede på insekter i forstørrelsesglas, med stor fornøjelse omkring vandgraven og snak om gamle dage blev han dog ansporet til at lege snaphane!

Besøgende kan leje en rygsæk for 50 kr. i slottets butik med alverdens ting & sager til brug for en hyggelig dag i naturen: fiskenet, forstørrelsesglas, pincet, bøger med insekter, tegnegrej, tæppe, jonglerbolde m.v.

Se billedserie
Læs mere på: http://www.hassleholm.se/hovdalaslott

Flagermus og underjordisk spænding i Tykarpsgrottan

Så går turen videre. Vi skal køre 13 km og besøge en flagermuse-grotte langt under jorden, og min ellers tapre søn er noget anspændt ved tanken. Det viser sig at være en fantastisk oplevelse (og uden flagermus, de bor kun i grotten om vinteren).

Med lys i lygten og en guide til at vise rundt, går vi ned i det underjordiske sorte dyb en spændende, lidt kølig verden, altid +8 gr. uanset om det er sommer eller vinter og bliver ført rundt i den 10.000 m2 store labyrint af gange og søjlebårne kalkhaller, flot skabt af menneskehænder, det er nemlig bønder fra det lokale samfund, der lavede det hele, da de brød kalk i gamle dage. En fornemmelse af uhygge og spænding på den gode måde.

Min søn var lykkelig. Også da han hørte, at grotten havde lagt rum til flere scener i filmen Ronja Røverdatter.

Se billedserie
Læs mere på: http://www.tykarpsgrottan.net/se

Overnatning i byen Kristianstad

Så er vi trætte og kører 30 km. til byen Kristianstad, en dejlig, charmerende by i gammel stil med kulturseværdigheder, legepladser og shoppingmuligheder og i øvrigt den by i Skåne, som bærer mest præg af at være tidligere dansk område. Vi både spiser og sover godt.

Se billedserie

Vattenriket, Kristianstad

Næste dag skal vi opleve Vattenriket, på dansk vandriget. Kristianstad er kendt for sit meget grønne område med vand og rigt fugleliv, havørne, traner og gæs. Og 5 minutters gang fra Kristianstads livlige bycentrum er vi pludselig på landet! helt eventyrligt og næsten surrealistisk står vi midt i græsmarker, vand, siv og fugleliv. I en strækning på omkring 10 km. ned langs å og sø er der 20 besøgspladser med stier, observationstårne og udemuseer.

Min søn og jeg nøjes dog med at nyde udsigten og besøge Naturum det oplagt sted at starte med udstillinger, filmforevisning, kikkerter og smådyr i vand for så bagefter at besøge alle pladserne ude i naturen. Gratis entre.

Se billedserie
Læs mere på: http://www.vattenriket.kristianstad.se/naturum/

Regionmuseet i Kristianstad et interaktivt børnevenligt museum

På regionsmuseet i Kristianstad centrum kommer vi på en historisk rejse der på dramatisk vis beretter om byen 400 år tilbage i tiden, anført af skelettet Thue, der giver børn lyst til at gå på jagt i Kristainstads historie. Udstillingsrummet er opbygget som en miniatureudgave af byen, kvarterne og bygninger og sjældent har jeg oplevet et så børnevenligt museum, med plads til fri leg og udfoldelse det var i hvert fald hvad min søn kastede sig ud i.

Som nævnt før er området omkring Kristianstad kendt for bl.a. sine rovfugle og på museets anden sal ser vi udstoppede ørne, filmforevisning og får et indblik i hvordan rovfugle jæger, hvad de spiser, og hvor de bor. Min søn er opslugt af mødet med de svenske rovfugle og bebuder straks bagefter, at han ønsker sig en kikkert!

Se billedserie
Læs mere på: http://www.regionmuseet.se/

Kjugekull kendt for store klippesten

Regionsmuseet i Kristianstad består også af et udemuseum og her drager vi til ud af byen ca. 18 km. Et fuldstændigt fantastisk grønt område der strækker sig over flere kilometer med muligheder for vandringsture og klatring på små og store klippesten.

Fra by til flot rå natur, helt øde og meget smuk beliggenhed. De store sten har en helt særlig udfordrende virkning på min søn han stråler som en sol, klatrer løs på klipperne, op og ned, ind og ud. Det er ganske vist, at for en dansk, meget fysisk, dreng, der ikke har mødt mange store sten i sit liv – er det slaraffenland at boltre sig i den svenske natur!

Se billedserie
Læs mere her: http://www.regionmuseet.se/utemuseerKjugekull.htm

Bromölla halsfirben og fossiler

Om eftermiddagen skal vi på kanotur og inden da slår vi en smut forbi byen Bromölla, blot 12 km. fra Kjugekull, der er kendt for sine fossiler og fontæne af svanehalsfirben. På byens togstation er den moderne ventesal omdannet til en udstilling med billeder, film og montre med fossiler fra Krithavet. Havsdrakarnas hus kalder de det, og her kan du altså, alt imens du venter på bus ell. tog, også se på fossiler af hajtænder og søpindsvin.

Se billedserie
Læs mere her: Havsdrakarnas Hus på Facebook

Kanotur på Holjeån

Vi skal nu ud på den tur, jeg har set frem til med en vis bæven. Kanotur ad Holjeån, overnatning i telt på ruten. Turen ender næste dag i Ivösjön, Skånes største sø.

Vi starter turen på Holjeån i Västanå Kvarn. Det er kun en strækning på ca. 7 km. ned til Ivösjön, så den kan sagtens gøres på en halv dag eller mindre. Min søn er fit for fight og på med redningsvestene og op i kanoen, så er vi på vej. Strækningen er smuk og let at padle, vi glider gennem det spejlblanke vand og bliver kun ind imellem mødt af forhindringer, når der ligger store grene i vandet, som vi støder på eller skal padle udenom. Hver gang vi støder ind i en gren, må jeg erkende, at jeg er bange for at kæntre men min søn og jeg samarbejder strålende og har en skøn, koncentreret eftermiddag med stor og stille fryd.

Efter 3,5 km. skal vi gøre stop for natten. In the middle of nowhere, ved en lille grillplads. To ældre damer fra vandrehjemmet Humletorkan Näsum tæt på åen kommer med mad, drikkevarer, telt og brænde til os. Efter en tid kører de, og så er min søn og jeg overladt helt alene til os selv i ødemarken! Vi griller mad og slår telt op, godt anført af min 8-årige søn og går aftentur og i seng, lyttende til vindens og naturens, i denne kontekst, ret voldsomme lyde. Kommer der bjørne eller svenske forbrydere? Nej, det er bare vinden der slår mod græs og siv. Min mobil er løbet tør for strøm, så det er en helt igennem autentisk fornemmelse af overlevelse, vi her bliver udsat for (må indrømme at jeg tog en køkkenkniv med i soveposen) og en helt igennem god, givende og nærværende oplevelse!

Næste dag pakker vi sammen og padler videre og ender i Ivösjön. Kanoturen er slut. På vejen videre besøger vi det charmerende vandrehjem Humlatorkan Näsum (hvor vi også kunne have valgt at overnatte, da det ligger på strækningen af Holjeånen). Her har de plads til 22 mennesker, brygger deres egen øl, har pragtfuld bagværk, hjemmelavet økologisk æblemost og børnevenlige omgivelser med gyngestativ og have. Vi kunne være blevet i en evighed!

Se billedserie
Læs mere her, kanoture: http://www.wetlandi.se/
Læs mere her, Humletorkan Näsum: http://www.humletorkan.com/index1.htm

Wanås Konst børnevenlige kunstværker i naturen

Fra Humletorkan, Näsum til Wanås Konst, Knislinge, 30 km.
Vores sidste stop inden hjemrejse er Wanäs Konst i Knislinge et fantastisk stort og grønt område, hvor kunst, natur og historie mødes i én pærevælling og består af en skulpturpark med over 50 kunstværker, en kunsthal, kunstinstallationer i gamle bygninger, en middelalderlig borg m.v. Bemærkelsesværdigt er de mange interaktive børnevenlige kunstværker fordelt i parken, bl.a. af kendte kunstnere som Yoko Ono og danskeren Jeppe Hein. Her er der lagt op til at børnene klatrer, kravler, løber og tænker!

Se billedserie
Læs mere på: http://www.wanas.se/

Turen er slut, og vi skal vende næsen hjemad. 3 fuldstændig fantastiske dage i det skånske, der med fordel kunne have være nydt og absorberet på mindst en uge. Vi har kørt i bil fra vest til øst, en strækning på 65 km. fra Hässleholm – Kristianstad Bromölla til Knislinge. Min søn plejer at ytre overfor mig, at han gerne vil udfordres, i det vi foretager os sig sammen. Han kan være svær at gøre tilfreds. Efter denne tur er han fuldt ud fyldt op, mæt og glad! Anbefales stort til børnefamilier, eller som aleneforælder med barn.

Christina Stjärnqvist
Skribent Sjovforbørn.dk
Juni 2013

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Informationer

Der er mange smukke steder i Sverige, og det er også et land der gør meget ud af at nå hele familien.

Læs meget mere om Sverige på:

www.Visitsweden.dk

Læs også mere her


Udgivet

i

af

Tags: