Familieferie i og omkring Prag

Overnatning
Vi valgte den lokale campingplads i Beroun Na Hrazi, som ligger direkte ned til floden Berounka, hvor man i øvrigt kan bade og leje kanoer. Man kan både bo i telt og hytter på pladsen. Vi havde hytter, som ER tjekkisk standard. Ikke prangende men gode nok. Og så deles man i øvrigt om køkkenfaciliteter, bad osv. Til gengæld er det billigt.

Læs også mere her:

Frankrig

Familieferie i og omkring Prag

Ikke uden grund bliver Prag regnet for at være en miniudgave af Paris. Men den er også mere end det den er et fantastisk godt sted for børn..

Vi var to single-fædre af sted i 10 dage. Morten med to børn på 10 og 12 og jeg med tre børn på 7, 11 og 13. Vi valgte dog at bo i en lille forstad Beroun som ligger 20-30 minutter fra Prag. Og det valg skulle vi ikke fortryde. Omkring Beroun ligger mange fabelagtige udflugtsmål.

Beroun har ca. 30.000 indbyggere og er en smuk gammel by med gamle byporte i hver sin ende. Centrum er et stort torv, hvor der to gange om ugen er markedsdag. Ved den ene byport ligger der desuden en stor bakke med lækker legeplads, minizoo og et udkigstårn, så man kan se ud over hele landskabet i 50 kilometers omkreds.

Udflugtsmål omkring Beroun:

Drypstenshulerne i Koneprusy:
Ca. 6 km syd for Beroun ligger drypstenshulerne, hvor man kan gå i ca. en km af de i alt 2½ km gange. Hulerne er åbent fra 8-17 og er bare helt fantastiske.

Glasværket i Nizbor:
Glasværket ligger 8 km oppe ad Berounkafloden. Der produceres både moderne og gammeldags kunsthåndværk i krystal. Og man kan både se glaspustning og glasslibning.

Karlsstejn-borgen:
Ganske enkelt imponerende. Ikke mindst vandreturen op til borgen, som foregår af en næsten 1½ km stejl vej og pludselig en halv km før toppen, ser man så den gamle middelalderborg fra 1400-tallet tårne sig op. Som taget ud af en film. Borgen er et absolut must fast pensum, hvis man er i Prag.

Man kan både tage toget til Karlsstejn og cykle de ca. 12 km til borgen langs floden.

Klatring:
3 km ned af floden ved det fredede område Schülerova er der en op til 60 meter høj klatrevæg i kalkklipperne. Der er markeret over 50 ruter ved indstigningen i forskellige sværhedsgrader.

Bademuligheder:
Floden ved campingpladsen
Friluftsbadet i Beroun
Vandlandet i Popovice. Tag toget to stoppested mod Plzen.
”Det sorte hul” er en stenbrudsø, der er fantastisk at bade i. Ingen turister, men en del tjekker og masser af køligt, friskt vand på en sommerdag. Stedet ligger på vejen mod drypstenshulerne, ca. en km fra byen Jarov.
Vandlandet i Kladno ER HELT FANTASTISK.. ca. 25 km fra Beroun ligger byen Kladno, som har aquapark med rutshebaner, som jeg ikke har set magen til i Danmark. Der går busser fra campingpladsen.. Se mere på www.aquapark-kladno.cz
Prag:
Fra Beroun går der hele tiden tog ind til Prag. Både moderne tog og gamle bumletog. Vi kan klart anbefale de gamle tog, hvor man kan åbne vinduerne og lege vindtunnel og meget andet i de 25 minutter turen ind til centrum tager.

Der er meget at se i Prag, så i virkeligheden er man bedst stillet med Turen går til Prag, men her skal fremhæves fire udflugtsmål:

Karlsbroen:
Hører med til pensum. Mange, mange mennesker, men også mulighed for gode gavekøb på broen.

Prags Borg:
En kæmpe borg, som er guf for alle drenge. Ikke mindst turen op i tårnet er imponerende og trættende. Der er så meget at se og opleve, at det fører for vidt at beskrive her. Men kort fortalt: Afsæt en hel dag.

Borgområdet:

Den gyldne gade er en gade fyldt med de skønneste miniaturehuse typisk med butikker.
I et af husene finder man en enorm udstilling af gamle rustninger, sværd, pistoler osv. En drengedrøm at være derinde.
I Statholder-paladset ligger Europas vist nok næststørste legetøjsmuseum.
Kriziks fontæne/springvandsforestilling:
Hvornår har du sidst set over tusinde springvand laver piruetter? I Prags kulturpark ligger et kæmpespringvand, hvor der bliver opført verdensberømte shows. 3.000 dyser og 1.200 projektører sæt vand, bevægelse og lys til klassiske værker. Et show varer en time, men man skal helst komme når det mørkt, så selv om der er shows hver time fra kl. 19, så sats på kl. 21 eller 22 forestillingen.

God tur

Mogens Jepsen
6. juni 2008


Udgivet

i

af

Tags: