En rejse helt ind under huden på Pippis mor

Astrid Lindgrens Verden
En rejse helt ind under huden på Pippis mor
Der er mange gode grunde til at rejse en tur til Sverige, men at besøge Astrid Lindgrens Verden er simpelthen et ”must” og gerne mens dine børn stadig er små. Og har du mulighed for det, så bliv et par dage, og få meget mere af Pippi, Emil og Ronja.

Astrid Lindgren
Den store forfatter blev født i 1907 i Vimmerby og var nr. 2 i en søskendeflok på 4 år. Astrid var dengang og blev ved med at være et stort legebarn resten af sit liv. Det var livet i Vimmerby der inspirerede Astrid til at skrive historierne om børnene i Bullerby. Hendes første store succes var Pippi, som hun skrev på 14 dage lige inden krigens afslutning. Dengang haglede anmelderne faktisk bogen ned, fordi de fandt at Pippis oprørskhed var urealistisk og demotiverende for datidens børn. Sjovt at tænke på for Pippi tryllebinder stadig vores børn.

Den sidste af hendes store successer var Ronja Røverdatter, som hun skrev, da hun var over 70 år gammel. Denne historie er netop Astrid Lindgrens Verdens helt store nyhed i 2011.

Astrid Lindgren døde 84 år gammel i 2002, men har efterladt de mest fantastiske børnehistorier til eftertiden.

Astrid Lindgrens Verden
Mange år inden Astrid døde, nåede hun i 1981 at være med til at skabe den fantastiske verden af leg og eventyr. Fra starten skulle parken leve op til Astrids høje krav om kvalitet, og selv nu efter Astrids død fortsætter parken i samme stil. I tilknytning til parken sidder der nemlig et råd, som bl.a. består af Astrids nærmeste venner og familie. Dette råd sørger for at alle nyheder i parken lever op til de samme kvalitetskrav og fortsætter i Astrids ånd.

Astrid Lindgrens Verden strækker sig i dag over mere end 140.000 m2 og har hvert år ca. 450.000 besøgende. Heraf kommer ca. 12% fra Danmark.

Der er ingen tvivl om at legen er i højsædet i parken. Der er de skønneste miljøer, hvor børnene får lov til at lege at de er Karlsson på Taget eller Emil eller en af de mange andre fantastiske figurer. Her kan bl.a. opleve Katholt, Pippis hus og sørøverskibet, Rosendalen og Kirsebærdalen fra den dejlige og varme fortælling om Brødrende Løvehjerte.

Den helt store nyhed i 2011 er Mattis-borgen, hvor Ronja og røverne boltrer sig. Det er virkelig flot udført.

Hele tiden starter en ny forestilling rundt omkring i parken, hvor skuespillere fremfører små bidder af historier i de rette omgivelser. Parken røber dog helst ikke hvornår de enkelte stykker går i gang, for så er det jo at vi forældre lægger en plan og forsøger at nå det hele. Vi kigger på klokken og stopper vores børn i en leg, ”fordi vi skal jo nå videre, lille skat”. Og det er ikke i Astrids ånd. Fremragende tænkt, og det gør slet ikke noget at vi ikke ved det. Man kan i ro og mag slentre af sted, og man går ikke glip af noget, for man kan alligevel ikke få set det hele.

Vores kraftigste anbefalinger til et besøg! Og så anbefaler vi at spise frokost på Restaurant Linnea i Astrid Lindgrens Verden. Maden i hele parken er hjemmelavet, men særligt dette sted er maden supergod.

http://www.alv.dk/
Se priserne på hjemmesiden og overvej, om I skal vælge en overnatning i en af deres hytter.

Katholt
Eeeeemiiiiiiiiiiil!!!!! . Historien om Emil fra Lønneberg er måske den mest viste af filmene herhjemme, så de fleste kan blot lukke øjnene og se Katholt for sig.

Men er man i Vimmerby, så bør man lige unde sig selv en tur ud og se de rigtige omgivelser for optagelserne. Husene er privatejede, så man kan ikke komme ind i dem. Det er også lige meget, da indendørs optagelserne alle blev lavet i Marianelund.

Det er heller ikke et sted, man opholder sig flere timer, men sæt en lille halv time af til at se nærmere på det lille snittehus eller find lokummet, hvor Emils far blev låst inde.

Katholt ligger ca. 15 km vest for Astrid Lindgrens Verden.
http://www.katthult.se/
Entrepris SEK 20,-. Børn under 15 år gratis.
(GPS Lat: 57.6906 – Long: 15.5581)

Bullerbyen
På samme måde som med Katholt, så kan man også stadig finde de 3 røde huse i Bullerbyen. Heller ikke her er der basis for et længere besøg, men man kan gå en tur ned af vejen, lege lidt i halm i laden og kravle ind i et hult træ.

Bullerbyen finder I i Sevedstorp i Pelarne, cirka 15 km fra Vimmerby http://www.astridsbullerbyn.se/
Parkering koster SEK 30,-
(GPS Lat: 57.612248 – Long: 15.669390)

Astrid Lindgrens Næs
Tilbage i Vimmerby kan man lære meget mere om Astrids liv og tanker ved at besøge hendes barndomshjem og den store udstilling.

De har tænkt sig om. Når man skal besøge udstillingen får man udleveret et sæt høretelefoner med en lille tilhørende føler. Man kan heldigvis få det på dansk, og det supergode er, at børnene får deres egen version også på dansk og i et sprog, der holder børnene fanget.

Vi var af sted 5 voksne og 5 børn, og ikke et eneste barn mistede interessen undervejs.

Udenfor er der en skøn lille legeplads, og cafeen byder på god mad i lyse og venlige omgivelser.

En anbefaling:
Inden I tager turen til Vimmerby, så gør jeg selv den tjeneste at læse bøgerne og se så mange af filmene som muligt. Det gør oplevelserne endnu større, når man har billederne frisk i erindringen.

En ekstra udflugt
Trænger man til en pause fra Pippi, så kan vi anbefale en tur ud i de svenske skove. Her kan man nemlig komme på elg-safari. Det er sikkert ikke alle ture, der er lige spændende, men vi kan anbefale Virum Elgpark, hvor min søn fik sit første kys af en meget stor elg.

Det er en stor oplevelse at komme så tæt på de store dyr, og Kjell, som styrer traktoren er super til at bygge turen op, så børnene hele tiden oplever noget sjovt.

http://www.virummoosepark.se/
Virum Tuna 520
59896 Vimmerby

Rigtig god fornøjelse i Vimmerby 🙂

Mette Juhl
Sjovforbørn.dk
Sommer 2011

Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Hvor kan vi bo?
Man kan vælge at bo i en hytte lige ved Astrid Lindgrens Verden.
http://www.alv.se/dk/overnatning

Ellers er der flere hoteller rundt omkring i Vimmerby. Vi boede på Best Western, som ligger lige i centrum af Vimmerby og med en fin legeplads lige udenfor.
http://www.vimmerbystadshotell.se/

Find flere muligheder for overnatning her:
http://www.vimmerbyturistbyra.se


Udgivet

i

af

Tags: