De skønneste julemarkeder i SydSverige

Kom med til julebal i Sverige til duften af gløgg, kanel og nelliker og med god julemad på tallerkenen. Det er der rig mulighed for i november og helt frem til jul. Oplev Astrid Lindgrens barndomsjul, fornem slotsjul på Kalmar Slott, få en lækker calvados med hjem fra Äppledalen og køb fine julegaver. Her følger VisitSwedens guide til julemarkeder, og fælles for dem er, at den står på masser af julehygge, god svensk, lokalproduceret julemad og gedigent kunsthåndværk.

Dagene bliver kortere og kortere, bladene rasler af træerne, og vi nordboere søger indenfor. Udendørsliv erstattes af noget, vi mindst ligeså godt kan lide: Julehygge, god mad, levende lys familien i centrum og indendørsliv. Svenskerne er stormestre i julemarkeder, hvor man nemt kan hente inspiration, købe råvarer til julegryderne og komme i julestemning. ”Søger man den hyggelige jul med masser af traditioner, skal man tage til Sverige.

Svenskerne er gode til at skabe stemningsfulde julemarkeder med levende lys, julegodter og hyggelige sysler i alle afskygninger. På julemarkederne rundt omkring kan man finde de bedste lokale madspecialiteter, så man kan pifte sin julemad op med nogle svenske indslag”, siger Anna Kron Boysen, PR Manager i Visit Sweden. Den svenske julemad, julegløgg og alle julegodterne er alene et besøg værd. Ikke bare for at smage på de autentiske ’lussekatter’, som er en slags lækre gule boller let farvet af safran, eller ’pepparkakor’, som er brunkager, som vi kender dem fra Pippi Langstrømpes bagefest i Villa Villekulla, men også for at fornøje smagsløgene med alle de andre sager, svenskerne mestrer så godt. Julemarkederne vil bugne af svenske pølser, vildsvinedelikatesser, safranbrød, fladbrød, gløgg og meget mere.

Skåne:

Ægte julemesse på Wrams Gunnarstorps Slott: 3-6. november, 2016
På Wrams Gunnarstorps Slott finder man det ægte, stemningsfulde julemarked med alt, hvad et ægte julehjerte begærer. Levende lys og fakler tager imod, og julemarkedet varer i fire dage med særlig vægt på svensk kunsthåndværk og julemad fra små lokale producenter i hyggelige juleomgivelser.80 af Sveriges bedste kunsthåndværkere er til stede, og noget af det bedste de ved er at udstille deres kunsthåndværk og fortælle om det. Og så må man bestemt ikke misse at prøvesmage forskellige af de svenske julelækkerier.

Læs mere: www.svenska-slottsmassor.se/vara-massor/jul-pa-wrams-gunnarstorp

Klassisk Skånejul på Hässleholmsgården: 17.- 20. november, 2016
Kom til de smukke og historiske lokaler på Hässleholmsgården og oplev et ægte skånsk julemarked med masser af kunsthåndværk af den bedste kvalitet, hjemmelavet juleslik, julepølse, smuk keramik og hjemmebagt brød. Det skånske julemarked varer i fire dage, og til børnene er der en tur med hestevogn i de smukke omgivelser. I den hyggelige julecafé serveres gode julesandwiches og klassiske julesmåkager til kaffen.

Læs mere: www.skanejul.se

Skånske juledage på Bosjökloster Slott: 25. 27. november
Kom i julestemning i den første adventsweekend på Bosjökloster Slott, hvor man får familiens julemarked med aktiviteter på hele slottet, også i staldene, julekoncert i kirken, en skøn julebutik, hvor julegaverne kan købes og en lang række aktiviteter for børn. Glæd dig til en dampende varm kop gløgg, smuk adventsmusik i kirken og hyggestunder med poderne i Bosjökloster Hemslöjdsförening, hvor der kan prøves kræfter med kunsthåndværkets tilblivelse.

Læs mere: www.bosjokloster.se/sv-SE/evenemang-utst%C3%A4llningar/sk%C3%A5nska-juldagarna-22263128

Sydsveriges smukkeste julemarked: Katrinetorp: 2. 4. december
Katrinetorps julemarked på den hyggelige gamle gård, Katrinetorp, i udkanten af Malmø, kender mange danskere allerede til. Katrinetorp er nemlig kendt som Sydsveriges smukkeste julemarked. Ligesom tidligere år vil der være masser af skøn julestemning med personale i traditionelle juleklæder, boder med kunsthåndværk og sjove aktiviteter for de mindste. Maden på Katrinetorp er noget helt særligt, som Kleins mad står for de fokuserer på traditionel, svensk julemad, og råvarerne er fra Katrinetorps egen have, så det er helt lokalt produceret.

Læs endnu mere: http://malmo.se/Kultur–fritid/Idrott–fritid/Natur–friluftsliv/Natur–och-rekreationsomraden/Ka

Småland:

Kosta i Glasriket klædt i sne og lys: 12. november 23. december og 25. december 10. januar.
Kosta klædt i juleskrud, og sneen falder med sikkerhed den 12. november. Hele området vil blive dækket af sne uanset vejrlig, for ni ton ’Hollywoodsne’ vil falde over huse, træer, jord og besøgende. Sneen vil ligge i hele julemarkedsperioden. Denne form for sne bruges ofte til filmkulisser og modstår både varme og fugt. På åbningsdagen vil 3,5 millioner lys ydermere pryder træer, bygninger og ikke mindst Kosta Glasværks høje skorsten. Nyt i år er også julemandens værksted, hvortil man kan komme ved at gå langs stien i skoven, som fører op til julemandens værksted, hvor ens ønskeseddel kan overbringes til den gamle mand. Måske kan der også tages en selfie med selveste julemanden. Kostas juleboder bugner af julemad og godter fra regionen, og sjove aktiviteter med julemanden vil fryde børn og barnlige sjæle.

Læs mere: www.kosta.se

Her er julemanden selv: Julemarked i Bråbygden (Oskarshamn): 19. november
På julemarkedet i Bråbygden er der en utrolig bred vifte af aktiviteter for alle aldre, der giver hele familien timers juleunderholdning. Børnene tilbydes bl.a. at køre med hest og vogn, aflevere ønskesedler til julemanden ved lejrbålet og købe julegaver hos ham. Man kan også proviantere og købe lokalproduceret mad som gode oste, smålandsk ostekage, nybagt brød, honning, æblemost og meget mere fra Bråbygden.

Læs mere på: https://www2.oskarshamn.com/sv/evenemanget/a942438/julmarknad_i_brabygden_942438/detaljer

Kalmar Slott: 24. 27. november
Naturligvis fejres julen også på Kalmar Slott. Fire magiske dage på slottet bliver det til med kunsthåndværk og julemad i historiske omgivelser. Tager man et par store tasker med, kan der købes god ost, gløgg og julegaver, for markedet huser over 110 udstillere, som sælger kunsthåndværk, krydrede delikatesser og julegodter. Her finder man bl.a. Sveriges bedste smede, stearinlysproducenter, træskærere og stofkunstnere.

Læs mere på: https://www2.kalmar.com/sv/evenemanget/a1281993/julmassa_pa_kalmar_slott_1281993/detaljer

I Astrid Lindgrens fodspor: Astrid Lindgrens Näs (Vimmerby): 9. -10. december
Ingen har beskrevet julen som Astrid Lindgren! Det traditionelle julemarked ved hendes barndomshjem på Astrid Lindgrens Näs finder sted hvert år og tiltrækker flere og flere besøgende. Her finder man en vidunderlig blanding af ægte kunsthåndværk og lækre madvarer, men der underholdes også med forestillinger og musik. Bestiller man på forhånd, kan man få en rundvisning i barndomshjemmet for grupper på op til 12 personer, og det går ikke stille af, for Astrid Lindgrens barndomshjem er netop nyrestaureret og nu også juledekoreret. Man går på vandring i Astrid Lindgrens barndomsjul til duften af nelliker og kanel, og man kan også få juleevangeliet at høre fuldstændig som dengang Astrid var lille, i en unik, privat optagelse hvor hendes far læser højt.

Læs mere på: http://www.astridlindgrensnas.se/sv/oppettider-och-priser/julmarknad-pa-nas

Stockholm:

Den stockholmske julefest: weekender fra den 26. november 18. december
Julefesterne på Skansen i Stockholm begynder den første lørdag i advent. Derefter er der traditionelle julemarkeder i fire weekender, hvor skønne boder med julens fødevarer, julegodter og pynt møder sanserne. Levende lys i de gamle, kulturelle huse, smukke juledekorationer og pyntede grantræer ses i de fine vinduespartier. Meget sker i løbet af de fire adventsweekender med bl.a. julemarkedet, dans om juletræet, salg af julehåndværk og åbne værksteder i Delsbogården og Posthuset. På julemarkedet kan man bl.a. købe havtornprodukter, honning, marmelade, marcipan, chokolade, honningkager, lakrids, vildsvinedelikatesser, fisk, ost, sennep, ristede mandler, safranbrød, fladbrød, gløgg, pølser, etc. Efter indkøbene kan man nyde livet med lidt varmt blåbærsaft, gløgg eller lun æbledrik.

Læs mere: www.skansen.se/sv/kategori/fira-jul-pa-skansen


Udgivet

i

af

Tags: