Budapest for børn

Budapest er paradis for vandhunde

Efter at have afprøvet Prag og Krakow de to foregående år, havde vi i år valgt Budapest som rejsemål i vores sommerferie. Og vi er en far på 45, to piger på henholdsvis16 og 14 samt en dreng på 10 år.

Og hvorfor Budapest?
Tjaa, vi synes alle at de gamle østeuropæiske lande har noget særligt over sig. Både historisk, oplevelsesmæssigt og så er det også ret billigt. 6 hele dage i Budapest kostede for os fire ca. 10.000 kroner inklusiv rejse, overnatning, mad, ture og det hele.

Rejsen
Norwegian flyver billigt til Budapest. Og på rigtig gode tidspunkter. Tidligt om morgenen, så man faktisk har en hel dag, den første dag. Og hjemrejsen sker sidst på eftermiddagen. Flybilletter, retur, for fire personer kostede ca. 2.800,-

Overnatning
Som altid vælger vi hostels. Se dem fx på www.hostelworld.com Det er billigt, og for de store piger er det meget mere hyggeligt end at sidde på hotel eller i en lejlighed, fordi de på hostel møder alle mulige unge fra andre lande. Vi valgte et 4-personers værelse på Mandarin Hostel med eget bad og toilet. For 4 personer med 5 overnatninger blev det ca. 2.300 kr.

Priser
Budapest er dyr i forhold til resten af Ungarn, men priserne er stadig næsten halvdelen eller lidt mere i forhold til Danmark.

Hvad skal man se:

De termiske bade
De termiske kurbade er et absolut must under et besøg i Budapest. De er en indgroet del af ungarernes liv og hverdag, og så er det at komme ind i de allerinderste kurbade som at træde ind i en anden verden. En verden af afslapning og stilhed kombineret med ufattelig skønhed og lækre dampe.

Budapest har mange kurbade, men to skiller sig ud. Gellert og Scéchenyi.

Gellert (http://www.gellertbath.com/)
Er det mest luksuriøse, men også mest turistprægede. Er primært indendørs, hvor der findes et hav af bade med forskellige temperaturer. Det store scoop er dog udendørs-badet, hvor det et kvarter hver time kommer bølger så voldsomme, at vi ikke har oplevet noget lignende eller noget så sjovt. Fire personer en hel dag koster ca. 375,-. Alle pengene værd.

Scéchenvi Scéchenyi
Det er badet, hvor den almindelige budapest-borger kommer, og hvor mange af dem har årskort til. Her spilles skak i vandet. Er primært udendørs, men der er også flere bade indenfor. Dog ikke så sjov som Gellert. Prisen stort set den samme som i Gellert.

Sightseeing med bus
Vi er begyndt at bruge førstedagen på vore rejsemål til at sætte os i en sightseeing-bus. Det giver et godt og hurtigt overblik over byen og dens attraktioner. Turen i Budapest er dog præget af meget kø i indre by og egentlig er der kun to fordele ved at købe turen. Nemlig hvis man i forvejen har valgt at kigge nærmere på Citadellet og borgen på Buda-siden, som ligger på hver sin bakketop. For man kan nemlig hoppe af og på bussen, som man lyster. Desuden giver en billet til bussen også adgang til båden, som sejler på Donau. Også her kan man hoppe af og på ved forskellige stoppesteder.

Citadellet på Gellertbjerget
Udsigten er fantastisk og den skal opleves. Man kan komme op på to måder. Bussen (evt. sightseeingbussen) eller på gå-ben. Vi valgte førstnævnte og det var faktisk en god oplevelse.

Borg-området
Der er fem måder at komme op til borgen. På gå-ben, som vi vil fraråde, da den er kedelig og man går ofte forkert pga. utallige spærringer. Med en bybus. Med en taxa. Med sightseeingbussen. Eller med kabelbanen Siklo. Turen tager 90 sekunder, er relativ dyr, men man får en unik udsigt.
For børnene er top-oplevelsen at komme ned i borg-labyrinten, hvor lange, mærkelige gange afløses af 4.000 m2 huler.www.labirintus.com

Magisk springvand
Hvor kan de store danske byer lære af Budapest. I stedet for kedelige springvand ud af munden på en gris, så gør som Budapest. Lav en plads med et kæmpe-springvand, der nærmest virker som et vandland, fordi børnene selv styrer vandstrålen. Børnene vil elske det, men husk skiftetøj.

Margrethe-øen
Midt i Donau ligger Margrethe-øen, som er et stort wellnessområde. Kurbade, legepladser, chill-out, tennisbaner, fodboldbaner, vandland og joggingrute på fem km, som går hele øen rundt på et fortræffeligt gummiunderlag. Brug en hel dag på øen, men husk at lave picnic-kurv i forvejen.

Markedshallen
En kæmpe hal i tre etager med et væld af boder. Kælderen har mest fiskeboder med levende fisk så tæt pakket i glasmontre, at burhøns synes at have al plads i hele verden. I stueetage kød og grøntsager og på første etage er der restaurant, turistting og folklore-nips.

Aqua-world www.aqua-world.hu
Ca. 45 minutter i bus fra centrum ligger et gigantisk vandland med alskens rutsjebaner og vandlands-underholdning. Efter sigende et af de største vandlande i Europa. Stedet kan varmt anbefales af familien efter 8 timer i vand-himlen. Ca. 400 kroner for fire personer en hel dag.
Bus 30, stå af ved fjerdesidste stop og gå en km!!

Buda-bjergene
En time ude af Budapest ligger Buda-bjergene og her er tre børneklare attraktioner.

•Tandhjulsbanen, hvor man på 14 minutter over 4 km og 350 højdemeter bliver fragtet op til toppen af bjerget.
•Børnetoget går videre herfra. Det er børn i blå uniformer, som står for hele togturen.
•Stoleliften på ca. en km bringer en ned igen..
Den simple have
Hvis man vil have en helt unik cafeoplevelse, så skal man gå ind på Den simple have og nyde en drink børnene kan også komme med. Man sidder i gamle badekar eller Trabanter og kigger på en kombination af Cafe Smagløs, Christiania og et loppemarked. Men hvor er det hyggeligt og befriende anderledes.

Butikken Iguana i Krudy-gaden
Et lille tip til teenagershopping. Her finder man alt ind for retro-mode fra 50’erne til 1970’erne. Gamle plader, CD’er, bluser, alskens retrotøj, Doc Martin støvler, gamle radioer. Og meget billigt.

Byparken
Et stort hyggeligt område, som indeholder termisk bade, den imponerende ”helteplads”, zoologisk have og et eventyrslot så gigantisk stort, at man taber munden.

Mogens Jepsen
Sjovforbørn.dk
Juli 2010


Udgivet

i

af

Tags: