Bragende bra i Branäs

Bragende bra i Branäs
I selskab med to små piger på 2 og 4 drog vi til Branäs for at lade dem snuse til sneen, skiene og bakkerne for allerførste gang. Det var en ubetinget succes .

Overvejelserne var mange, bekymringerne lige så. Var det for tidligt at tage på ski for første gang med to små piger. En på knapt 3 og en på 4?

Ja, i hvert fald til en uge i alperne, blev vi enige om. Og turen nordpå er også lang, før man kan være sikker på sne og tilstrækkeligt fald på bakkerne. Alligevel besluttede vi os for at gøre forsøget. Dog i en begrænset udgave. Tre dage på ski, en stille og rolig tur derop med mange pauser, plus en stor hytte med forventningerne indstillet til meget andet end ski. Kælkebakker, varm chokolade og lange middagspauser for eksempel.

Første hurdle var køreturen. Med godt 650 km. forude, var der lagt op til, at det meste af dagen ville gå med pigerne på bagsædet. Og det gik over al forventning. Vejret var perfekt, vejene tørre og sigten god. Hertil kommer, at svenskerne bare kører så ordentligt. Ingen stress eller fjolser, der kører op i baglygterne på en. Gode tankstationer og toiletforhold. Og ikke mindst to piger på bagsædet, der bare hyggede sig, hørte ipod, sang, læste bøger, snakkede og sov. Thumbs up!

Vi rejste med gode venner og havde bestilt en stor hytte i hyttebyen Mården. Godt 65 kvm. med et stort køkken-alrum med god spiseplads, hjørnesofa, samt to soveværelser og en kæmpehems. I alt var der 10 sovepladser plus en sovesofa. Hytten indeholdt alle bekvemmeligheder, der gør det let at være af sted med små børn, her var f.eks. opvaskemaskine, mikroovn, stort køleskab med plads til alle de varer, vi havde taget med hjemmefra. Der var sågar tørreskab, webergrill, to kælke og en sauna. Eneste aber-dabai var at hytten lå lige lidt for langt væk fra pisterne. 400-500 meter er jo egentlig ikke langt, men med alt det grej inklusive to små piger, man skal have med sig, blev transporten nogle gange lidt af en udfordring.

Bamsebakken igen-igen
Da vores lille datter allerede om eftermiddagen på den første dag i skrigende solskin alene tog bamsebakken ned OG den lille geniale rullebånds-lift op, så var alle trængsler om lang biltur og besværlig transport fra hytten imidlertid forsvundet som dug for solen. Jublen ville ingen ende tage og Mille sagde hver gang hun landede for foden af bakken igen-igen.

Også Ella på 2 fik skiene spændt på og susede med stor sikkerhed ned af bakken og ville igen og igen op med den lille lift. Det er svært at vurdere om det var forældrenes eller pigernes lys i øjnene, der var klarest, men helt sikkert er det, at lige der på Bamsebakken blev grunden lagt til mange fremtidige skiferier.

På trods af glæde og succes, bliver de små hurtigt trætte og der skal ind imellem skiturene lokkes med både varm kakao, kælketure og godbidder. Heldigvis ved de det i Branäs, der nu flere år i træk er blevet kåret som årets bedste skisportssted for børn. Det indbefatter bl.a. den førnævnte geniale lift, som selv de helt små børn selv kan benytte samt flere forskellige børnebakker med sjove dyr og figurer, der er gode at tage sigte på og som man kører op på af små tallerkenlifter, som børnene enten kan tage selv eller mellem benene på forældrene. Det børnevenlige site indbefatter også, at der aldrig er langt til den nærmeste restaurant med god lun O´boy kakaomælk og flødeskum på dåse.

Udendørs er der med venlig hånd spredt grillsteder ud, der bliver tændt midt på formiddagen og her grillede vi pølser til frokost. Der er også saftevandsautomater med varm økologisk saft, masser af små varmestugor, der som navnet antyder er små hytter, hvor der er dejligt varmt, borde og stole og gode toiletter. Her kan man slå sig ned og spise sin madpakke eller drikke sin kaffe, imens de små fingre får varmen og ungerne får lysten til endnu en tur på bakken.

Hyp-hyp mor
Vi var hjemmefra blevet opfordret til at medbringe en sele til Mille, således at vi inden hun fik helt styr på plov og svingteknik, kunne have hende i en sele på de lidt større bakker. Og det var genialt. Dels var man aldrig utryg ved at køre på de røde løjper med hende, dels kunne selen i snuptag vendes, så man kunne trække hende rundt de steder, hvor der var lidt langt til liften eller når energien svigtede.

Hyp-hyp min hest , lød det glædestrålende fra hende, hver gang vi satte i gang.

De tre dage vi stod på ski med de to små piger, sørgede vi for at have stille og rolige morgener, godt med tøj på og lange frokostpauser. Hertil kom ikke helt små mængder af varm kakao, kiks og vingummibamser, der engang imellem måtte til for at lokke dem ud. Især efter en lang frokostpause, når klokken nogle gange var ved at være 16 og den varme stue, puslespillene og legene umiddelbart virkede mere tiltrækkende end mange lag tykt tøj, uformelige skistøvler og kold vind på kinderne.

Det kan i øvrigt varmt anbefales at tage på ski med en anden børnefamilie, især så længe børnene er små. Nogle kan passe børnene, mens andre får løbet igennem og så kan man bytte. I Branäs lukker børnebakkerne kl. 17, men der er lys på flere af de store løjper til kl. 19, så de mest hardcore voksne løb igennem fra 17-19.

Skiferie for de helt små findes nok ikke meget bedre end i Branäs. Der findes selvfølgelig skiskole for alle aldersgrupper, men også andre børneaktiviteter, såsom Björnidet, der er et aktivitetscenter for børn med både indendørs og udendørsaktiviteter.

Men også for de større børn og de øvede skiløbere er der gode tilbud. Et hav af tallerkenlifter og en stor gondol, der kører en op til toppen af Branäs-bjerget. Herfra kan man køre ned på den anden side og tage tallerkenlifter op. Der er dog park og fun park med skihop og hoppepuder og andet sjov til teenagerne og som sagt en del røde pister af pæn sværhedsgrad.

Alt i alt var en rigtig god oplevelse at tage med de små piger på ski for allerførste gang, selvom man uanset hvad skal indstille sig på, at de første par år på ski med de små er en del af det også en investering i mange fremtidige gode skiferier.

Fakta om Brands
Brands er med en af Sveriges største faldhøjder på 415 m og den korteste afstand af de større skiområder til Danmark, en oplagt mulighed for en kortere skiferie. Man kan både bo på toppen og ved bundstationen.

Branäs byder på 17 pister, der alle er forsynet med snekanoner, hvilket gør Branäs snesikkert fra jul til påske. Det hele betjenes med ni lifte, heraf én gondol lift. Den længste nedfart er på 2400 m. Branäs har én af de flotteste snowboardparker i Sverige, der er inddelt i tre sværhedsgrader, så alle kan være med.

Byen Branäs
I lighed med andre skiområder, byder Branäs på alt hvad man har brug for i løbet af sin skiferie. På Branäs Bykrog i bunden af centret er der restaurant, bar, café og afterski. Her ligger også Branäs Livs, hvor du kan handle dagligvarer. På toppen er der mulighed for at tage en pause på Toppstugan, hvor der er udeservering med en pragtfuld udsigt over dalen. Tag også gerne de små med en tur op i gondolen og drik cacao på toppen og tag den så ned igen. Det er sjovt at have den helt for sig selv.

Branäs – for børn
Branäs har et familieområde ved bundstationen, og ligeledes et børne- og familieområde på toppen ved Sjöområdet. Her kan børnene køre på deres egen bakke i ‘Björnbuseland’, hvor der arrangeres forskellige lege og aktiviteter samt after-skiing. I ‘Björnidet’ er der erfarne legetanter, der tager sig af børnene, hvis mor og far skal stå lidt alene på ski.

Andre aktiviteter i Branäs

•Scootersafari,
•Sysslebäcksbadet (svømmehal)
•Bobland

Trine Baadsgaard
Sjovforbørn.dk
marts 2010

Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Informationer
Læs mere om Branäs her

Pister:
12 km blå pister
3 km røde pister
2 km sorte pister

Liftkapacitet: 6.000 pers/time
Lift i alt: 12
Slæbelifter: 9
Stolelifter: 2
Kabinelifter: 1
Tog/baner: –
Børnelifter: –

Langrend
Der er 30 km langrendsløjper i Branäs. Turlængder er fra 1,5 km til 7,5 km.

Kilde: Skisport.dk


Udgivet

i

af

Tags: