Bornholm – Lille ø med et væld af oplevelser

Bornholm – Lille ø med et væld af oplevelser
Tag dine børn med til Bornholm det er en skøn ø, der byder på så mange oplevelser, at en uge næsten er for kort tid til et besøg.

For os er øen midt i Østersøen et paradis for en aktiv og oplevelsesrig ferie med børn. Vi har tre børn i alderen 5 til 12 år to piger og en dreng – og Bornholm byder bare noget for os alle.

Frederik på 12 år er vild med Hammershus, klipperne og grotterne og badelandet i Jobo-land, Sophie på 9 år er ikke til at slæbe væk fra de mange spændende ”dimse” butikker der ligger overalt på øen, dog særligt fortryllende var butikken ”Yunik” der ligger i både Gudhjem og Allinge, mens Anna på 5 år så absolut er mest til bolsjekogeriet i Svaneke, vinbondens kaninunger i Pedersker, og kagebordet hos Fru Petersens Cafe i Østermarie. Vi voksne nyder den skønne natur, havet, det smukke kunsthåndværk, de gode spisesteder og lokale delikatesser.

Det gode ved øen er derudover, at man kan bruge tiden på at opleve noget sammen og bare være sammen – frem for at skulle bruge tiden på lange og ofte udmarvende køreture efter oplevelserne.

Den gamle ruin, klipper og grotter
Selvom vi har været på Bornholm flere gange, er en tur til Hammershus et ”must”. Ikke blot fordi det er Nordeuropas største borgruin, men også fordi stedet emmer af historie, og der er en stemning, der gør, at vi lader fantasien få frit spil, og vi begynder at digte drabelige historier om livet dengang. At Leonora Christine og Corfitz Ulfeldt i 1600-tallet sad spærret inde på borgen på grund af landsforræderi, gør jo ikke historierne ringere.

Fra Hammershus er der en storslået og imponerende udsigt over havet, man kan få et godt kig ned til ”løvehovederne”, og rundt omkring er der opsat små skilte, der kort og præcist fortæller om borgens historie. Vi havde pakket rygsækken med madpakker, vandflasker og kaffe på termokanden, for stedet er en fantastisk legeplads, om end ikke helt ufarlig, da der er meget langt ned visse steder, så vi havde lige et ekstra øje på den mindste og et sæt formaninger til de store om ikke at komme for tæt på kanten.

Joboland
Jobolands vandland var et sandt Eldorado for de store på 9 og 11 år. Regnen der bød os velkommen, var ingen hindring, men tværtimod et eksotisk ekstra pift til et par timers pjasken og rutsjen i Jobolands 6.000 m2 store vandland. Vandet er opvarmet, så det var faktisk varmere at være under end oven vande.

Derudover var der mange forskellige aktiviteter, f.eks. et stort klatreland, mulighed for at flyve ud over en sø i et ”Nautic Jet”, en lille karrusel til de mindste og robåde, hvor vi havde meget morskab med at mestre den svære kunst at få robådene til at makke ret og sejle i den ønskede retning. Det befriende ved Joboland, til sammenligning med andre forlystelsesparker, er at alle forlystelser er ”mekaniske”, og ikke kræver betjening af personale. Det minder mere end noget andet om én stor og god legeplads, hvor man kan komme til tingene uden at skulle stå i kø. Endelig er der en dyrepark, hvor det er muligt at se forskellige dyr, som f.eks. aber, fugle, æsler og Yakokser.

Et godt råd er at tage en madpakke med hjemmefra, idet der ikke er så meget andet end junkfood at købe. Det er let at finde en god krog i den store have, med gode bænke og borde.

Vandreture med de små
Der er mange fine små vandreture på Bornholm, som også børnene kan klare.

De mange sprækkedale på Bornholm, er spændende at begive sig ind i. Den ene af dem, Døndalen, nord for Gudhjem, gemmer på noget helt særligt, nemlig Danmarks største vandfald, der godt nok blot er på sølle 20 meter men alligevel. Vi har oplevet det engang i en påskeferie, hvor der godt nok var betydeligt mere brag og brusen over det end denne sommer, hvor det havde forvandlet sig til en noget mere beskeden stråle. Vi var også i Gyldenåsdalen, der ligger mellem Listed og Bølshavn. Dette sted giver mindelser til en tæt regnskovsjungle, og så er det her ørrederne mellem oktober til januar trækker op for at gyde, hvilket er en helt ikke undseelig ekstra dimension for børnenes fiskeentusiastiske far.

En lille vandretur langs klipperne fra Gudhjem til Melsted er en skøn og overskuelig tur, der giver børnene god mulighed for at klatre på klipperne. Endelig er Ekkodalen i Almindingen et sikkert hit. Børnene havde glædet sig til at råbe og høre, hvad det egentlig er ”Møller drikker…”. Og det fik de skam også svar på. I Almindingen er der gode, afmærkede vandreruter, hvor både små og store kan være med.

Noget til ganen
Når man er på Bornholm, må man ikke snyde sig selv for at smage på de mange delikatesser øen byder på. Is er værd at køre efter, og den bedste fandt vi i Snogebæk på Boisens is-café, hvor det hele er økologisk. Her smæskede vi os i blåblær-is, jordbærsorbet, kanelis, chokolade, øko-nutellais og mums godt med kaffeis.

I Svaneke er det fascinerende at se, hvordan man laver bolsjer. De fineste jordbær-bolsjer så vi blive produceret, og med ud af butikken på torvet måtte vi selvfølgelig have gode poser med diverse bolsjer til alle børn og rustne søm til de voksne!

Vinbonden i Pedersker var vi også et smut forbi. Vi smagte desværre ikke hans vin, da udskænkningen var lukket da vi kom på grund af en privat fest på vingården. MEN vi så hans kæmpekanin, med de mest nuttede 11 (!!) kaninunger. Åh, de var næste ikke til at løsrive sig fra, ligesom hans gode reb-gynge var et stort hit.

Sidst men ikke mindst kan Cafe Pedersen i Øster Marie varmt anbefales. Den gamle skole i Østermarie er blevet indrettet som en ren mindestue fra dengang farmor var en lille pige. Hyggelige stuer med små sofaer, lænestole og borde, hvor man kan slå sig ned med sit eget lille udvalg fra det overdådige kagebord. Der er gammeldags æblekage, hjemmebagt kringle, lagkage som en lagkage nu skal være, gode boller uden alt det grove, chokoladekager der vil noget, varm chokolade med flødeskum, kaffe og juice ”ad libitum” osv.

Pyha, når maven er mæt, er der fin anledning til at gå på opdagelse i stuerne, og se på de gamle malerier, det hyggelige nips, lysestagerne, mågestellet, krukkerne, rationeringsmærkerne, de gamle bøger og for de små det hyggelige værelse med alt det gamle legetøj. Og det er ikke mere fint end man må røre og lege med det hele. Anna var da heller ikke til at rive væk derfra, og hun legede restaurant i lang tid og vi fik serverede laks og røget sild på de fine dukkestel.

Kunsthåndværk
Gør jer selv den tjeneste, at svinge forbi Baltic Sea Glass, der ligger mellem Gudhjem og Melsted. Vi var så heldige, at komme lige på det tidspunkt hvor der skulle produceres et unika i form af en stor glasskål, hvor mønsteret skulle ligne fuglefjer. Det er et arbejde, der kræver den dybeste koncentration, og for to glaskunsthåndværkere, et arbejde der tager op til to timer. Dette arbejde foregik i fuldstændig ro, til tonerne af fantastisk stemningsfuld musik. Udsigten over havet fuldendte billedet, og selvom vores børn ikke havde tålmodighed til at se værket tilendebragt, var det en kæmpe oplevelse for dem at opleve denne proces, og se hvordan den fine, bløde klump glasmasse, pludselig forvandlede sig til en smuk skål. Vi hjembragte selvfølgelig diverse glasvaser, glas og kander, og nu står de herhjemme og minder om en meget stemningsfuld eftermiddag.

Leg i naturen
Naturen på Bornholm er unik med klipper, skov og havet til alle sider, og derfor har vi tidligere besøgt NaturBornholm i Aakirkeby. Her fortælles om den bornholmske natur, planter, dyr og bjergarter. Her er terrarier med krybdyr, og for børn er der masser af aktiviteter, sjove eksperimenter og leg. Vi nåede simpelthen ikke at få det presset ind i programmet denne gang. En uge var simpelthen for lidt og pludselig skulle vi hjem. Men vi har været der før, og kan varmt, varmt anbefale det til andre børnefamilier. Et bedre sted at tilbringe en regnvejrsdag skal man virkelig lede længe efter.

Skynd jer af sted !!
En uge på Bornholm går hurtigere end forventet. På vej hjem var vi alle fyldt op med rigtig mange gode oplevelser. Bornholm er en solskins ø, også når det regner. Så vi glæder os bare til et forhåbentlig snarligt gensyn, og endnu flere gode oplevelser for små og store.


Udgivet

i

af

Tags: